A tihanyi apátság világításának rekonstrukciója

A tihanyi bencés apátság világítási rendszerének teljes felújításában közreműködött az 500LX Világítástechnika Radnóczi Ferenc vezetésével. A világítási méretezésen és a saját gyártású LED-es lámpatesteken kívül egy egyedi igényeket is kielégítő korszerű világítás-vezérlést is kapott az apátsági templom.

Az apátságot 1055-ben alapították, barokk temploma egy középkori altemplomra épült rá. A bencés rend 1990-ben kapta vissza a plébániát, majd négy évvel később a monostort is, amelynek jelenleg kilencfős a szerzetesi közössége. A templom belső felújítása több mint húsz évvel ezelőtt kezdődött el.


Az apátság rekonstrukciós munkáinak befejezését az állami támogatás teszi lehetővé. Az első ütemben az eredeti barokk stílushoz igazodva burkolták a templom padozatát, megújult az épület lábazata, padjai, valamint a templomhajó faborításai. Megújult a világítás és a hangosítástechnika is, valamint a templom alatti kripta is új téglaburkolatot és világítást kapott. A beruházás második ütemében ez év végéig készül el a templom nyugati homlokzatának festése, nyílászárókat cserélnek a rendház egyes részein, valamint restaurálják a kripta sírfeliratait.

Az átadásra 2014-03-21-én Szent Benedek ünnepe alkalmából került sor. Korzenszky Richárd tihanyi perjel arról beszélt a rendezvényen, hogy Tihany valamilyen formában jelképezi a magyarságot. Nagyon sok magyar és külföldi látogat el a történelmi emlékhellyé is nyilvánított helyszínre, és nem mindegy, hogy mit látnak itt - tette hozzá. Külön köszönetét fejezve ki a kivitelezőknek, "akiknek szívügyük volt ez a munka". Hangsúlyozta, az apátságban értékőrzés történik, de ezzel párhuzamosan értéket is teremtenek.


Hírforrás: MTI Fotó: MTI

Világítástechnikai Évkönyv 2012-2013

Évkönyv 2012-2013

A Világítástechnikai Társaság közelmúltban megjelent kilencedik évkönyve a fény és élővilág, a világítás és ember, valamint a világítás és társadalom kapcsolatának kérdésein túl a társaság szervezeti életébe is betekintést nyújt. Az eddigi évkönyvektől eltérően nem annyira a világítástechnikai berendezéseken és megoldásokon van a hangsúly, hanem inkább a világítás hatásait taglalják az írások.

Az idei évkönyvben olyan jeles szakemberek is publikálnak, akik munkájuk, kutatásaik során a fénynek és a világításnak az élővilágra és az emberre gyakorolt hatásaival foglalkoznak.
A közérthetően megfogalmazott, de ugyanakkor magas színvonalú írások között laikusok és szakemberek is találnak érdekes értekezéseket.

Az évkönyv ismerteti a fény és a világítás hatásait az életritmus, az éjszakai fényterhelés és egészség, az alvás, valamint fotobiológiai kérdések tekintetében. A mezopos fotometria, a polarizált fény, a természetes világítás hatásai olyan témák, amelyek a minőségi világítás szempontjából foglalkoztatják a világítástechnikusokat. Kihagyhatatlan a félvezető fényforrások témája, ezért számos írásunk foglalkozik a teljesítmény-világítódiódákkal.