A tihanyi apátság világításának rekonstrukciója

A tihanyi bencés apátság világítási rendszerének teljes felújításában közreműködött az 500LX Világítástechnika Radnóczi Ferenc vezetésével. A világítási méretezésen és a saját gyártású LED-es lámpatesteken kívül egy egyedi igényeket is kielégítő korszerű világítás-vezérlést is kapott az apátsági templom.

Az apátságot 1055-ben alapították, barokk temploma egy középkori altemplomra épült rá. A bencés rend 1990-ben kapta vissza a plébániát, majd négy évvel később a monostort is, amelynek jelenleg kilencfős a szerzetesi közössége. A templom belső felújítása több mint húsz évvel ezelőtt kezdődött el.


Az apátság rekonstrukciós munkáinak befejezését az állami támogatás teszi lehetővé. Az első ütemben az eredeti barokk stílushoz igazodva burkolták a templom padozatát, megújult az épület lábazata, padjai, valamint a templomhajó faborításai. Megújult a világítás és a hangosítástechnika is, valamint a templom alatti kripta is új téglaburkolatot és világítást kapott. A beruházás második ütemében ez év végéig készül el a templom nyugati homlokzatának festése, nyílászárókat cserélnek a rendház egyes részein, valamint restaurálják a kripta sírfeliratait.

Az átadásra 2014-03-21-én Szent Benedek ünnepe alkalmából került sor. Korzenszky Richárd tihanyi perjel arról beszélt a rendezvényen, hogy Tihany valamilyen formában jelképezi a magyarságot. Nagyon sok magyar és külföldi látogat el a történelmi emlékhellyé is nyilvánított helyszínre, és nem mindegy, hogy mit látnak itt - tette hozzá. Külön köszönetét fejezve ki a kivitelezőknek, "akiknek szívügyük volt ez a munka". Hangsúlyozta, az apátságban értékőrzés történik, de ezzel párhuzamosan értéket is teremtenek.


Hírforrás: MTI Fotó: MTI

Home Címlap Friss hírek A tihanyi apátság világításának rekonstrukciója